Protetika

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih grana dentalne medicine. Nastala je kao potreba da se reše nedostaci jednog ili više zuba nadoknadama koje su podeljene u fiksne i mobilne.

Kao što im samo ime kaže fiksne se fiksiraju za postojeće zube, dok se mobilne ne mogu fiksirati već pasivno stoje na okolnim strukturama noseći na sebi zube.

FIKSNA

Metalokeramičke krunice i mostovi – metalna osnova je od legure metala na bazi co-hr-mo na koju se stavlja keramika, ili od plemenitih materijala, zlata ili srebra. Nadoknađuje jedan ili više zuba koji nedostaju, cementiraju se i time fiksiraju na preostale zubne strukture. Zubi na koje se fiksiraju metalokeramički radovi trebaju se pripremiti tj. izbrusiti 1.5mm bezmetalne krunice.

Mostovi - nemaju metalnu osnovu i u potpunosti su izgrađeni od keramike, odnosno cirkonije, koji je biokompatibilan i ne iritira okolne strukture. Najsličniji prirodnom zubu i za njega se ne treba brusiti puno, svega 0.4mm. Takođe nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba fiksirajući se na neke od preostalih.

Fasete – bezmetalne, najmanje oštećuju zub i zubnu gleđ, biokompatibilne, čvrste, lepo prelamaju svetlost i imaju visok sjaj.

MOBILNA

Totalna proteza kao rešenje kod pacijenata koji su u potpunosti izgubili zube, a time i greben, odnosno dobar deo vilične kosti. Sastoji se od akrilatne baze u kojoj su postavljeni zubi veštački. Gornja se drži pomoću vakuuma, a donja naleže svojom težinom i konstrukcijom. Parcijalna akrilatna proteza je rešenje za delimičan nedostatak zuba kod osoba kod kojih ne postoji situacija u grebenu i kosti za ugradnju dentalnih implanta.

Wizil ili skeletirana proteza – za parcijalne gubitke u kombinaciji sa fiksnim radom. Sastoji se od metalne baze i akrilatnog dela sa zubima. Tako rekonstruisan zubni niz i međuvilični zagrižaj omogućava pacijentima, pored vrhunske estetike, odličnu funkciju kod žvakanja i govora i sigurnost i zadovoljstvo u svoj izgled.

Galerija

Pogledajte cenovnik

zakažite tretman

Iza nas je dvadeset uspešnih godina, a pred nama je budućnost, koju želimo da kreiramo.